Breuken en Verhoudingen

We starten met een aantal oefeningen met verhoudingen. Kun jij op een juiste manier het geld tussen de drie vrienden verdelen? Een nieuwe opdracht krijg je door op de twee pijltje te drukken in de rechter bovenhoek. Met de schuifbalk kun je de oplossing bekijken.

Reken hoeveelheden en percentage om met behulp van een verhoudingstabel. Denk er aan dat een hoeveel gelijk is aan een bepaald percentage. Hoe kun je dan makkelijk 100% uitrekenen? Via de aanvinkvakjes krijg je de uitkomst. Probeer het zelf aan te pakken aan de hand van de verhoudingstabel.

Ook snelheid kun je makkelijk omrekenen naar km/uur aan de hand van een verhoudingstabel. Kijk eens of je snapt hoe dit moet? Met de schuifbalk kun je de uitkomst bekijken. Door op de pijltjes te klikken, volgt er een nieuwe opdracht.

We gaan verder met breuken. Ga eerst oefenen met breuken optellen en aftrekken. Klik op het knopje “Nieuwe som” om verder te oefenen en op “Uitwerking” om jezelf te controleren.


Klaar om verder te gaan met breuken vermenigvuldigen?

Breuken vermenigvuldigen… Nu ook met helen.

En nu gaan we breuken delen… Via de schuifknop onder “Uitwerking” kun je controleren of je het goed hebt gedaan. Met de ververs-knop rechts bovenin krijg je een nieuwe som.

Breuken delen, nu iets moeilijker… Nu moet je ook nadenken over de regels bij negatieve getallen… Bij de laatste stap moet je zelf de helen nog uit de breuk halen.

Tot slot het rekenen met letterbreuken... Wie durft? Via de schuifknop onder “Uitwerking” kun je controleren of je het goed hebt gedaan. Met de ververs-knop krijg je een nieuwe som.