Pythagoras

Op deze pagina gaan we de Stelling van Pythagoras oefenen. Voordat we hier mee beginnen, moet je zorgen dat je goed de kwadraten en wortels kent. Hieronder twee oefeningen met wortels en kwadraten.
1. kwadraten

2. wortels
De eerste kun je zo uitrekenen. Bij de tweede heb je je rekenmachine nodig. Rond je uitkomst af op 1 of 2 decimalen.

Nu gaan we verder met de Stelling van Pythagoras. We beginnen met een eenvoudige oefening. Kun jij de lengte van de onbekende zijde uitrekenen? Gebruik hierbij steeds het schema en vergeet niet om de langste zijde ONDERAAN te zetten. Controleer je antwoord door deze in te vullen in het antwoordvakje en op enter te drukken. Succes!

Nu gaan we het iets moeilijker maken… Hoe lang is het lijnstuk met het vraagteken?

Nog iets moeilijker… Reken met Pythagoras eerst de lengtes van de onbekende zijden uit en bereken dan de oppervlakte en de omtrek van de driehoek. Controleer je antwoorden door eerst het vakje “waarden van de zijden” aan te vinken. De juiste lengtes komen dan bij de zijden te staan. Daarna krijg je ook een vakje met omtrek en oppervlakte.

De Stelling van Pythagoras kun je alleen gebruiken in een RECHTHOEKIGE driehoek. Je kunt de Pythagoras dus gebruiken om vast te stellen of een driehoek wel rechthoekig is. Ga eerst na of je nog weet hoe je dit moet doen en doe daarna onderstaande oefening. Gebruik steeds het schema!