Formules

De eerste oefening gaat over de lengte van een kaars. Probeer zelf een woordformule op te stellen. Controleer je antwoord met de schuifbalk. Is je woordformule goed? Reken dan de lengte van de kaars uit na 3 uur branden. En hoelang is de kaars na 5 uur branden? Door de ververs-knop rechts bovenin aan te klikken, krijg je een nieuwe opgave.

Nu gaan we eens kijken naar de tarieven van twee taxibedrijven. Taxibedrijf Sjees berekent een vast bedrag aan voorrijkosten en een bedrag per kilometer. Taxibedrijf Roll-on berekent alleen een bedrag per kilometer. Probeer voor beide taxibedrijven het verband tussen de Kosten K en het aantal kilometer a op te schrijven in de vorm van een formule met lettervariabelen. Zijn de formules goed? Onderzoek daarna vanaf hoeveel kilometer je beter voor taxibedrijf Sjees kunt kiezen. Controleer je antwoorden met de schuifbalken. Door de ververs-knop rechts bovenin aan te klikken, krijg je een nieuwe opgave.

Wanneer je een formule krijgt, moet je voor een variabele een getal kunnen invullen. Zie hieronder verschillende formules met lettervariabele a. Kun jij de uitkomst uitrekenen als a een bepaalde waarde heeft? Via de rode schuifknop kun je de waarde van a aanpassen. Controleer je antwoorden via de aanvinkvakjes.

Rekenen met letters is eigenlijk best wel raar. Daarom is het slim er veel mee te oefenen. Bij onderstaande letterpiramide is elk vakje de som van de twee vakjes eronder. Onthoud dat je alleen gelijksoortige termen mag optellen (dit zijn termen met precies dezelfde letter). In deze piramide kan 0a of 0b voorkomen. In je eigen uitwerkingen hoef je die niet op te schrijven. je kunt jezelf controleren door de vakjes aan te vinken. Succes!

Nu gaan we zelf een formule opstellen. Alles wat rood is, kun je zelf veranderen. Zie je hoe het startgetal en de stapgrootte in de tabel hierdoor verandert? Hoe heet de stapgrootte in de tabel ook al weer?
Stel bij de volgende verbanden een formule op:
– Jan verdient 5 euro per uur en krijgt 15 euro reiskosten. Geef het verband tussen het bedrag en het aantal uren dat hij werkt.
– Een vakantiehuisje kost 75 euro per dag plus 50 euro schoonmaakkosten. Geef het verband tussen de huur en het aantal dagen dat je verblijft.
– Een kaars heeft een oorspronkelijke lengte van 30 cm. Elk uur dat de kaars brandt wordt de kaars 4 cm kleiner. Geef het verband tussen de lengte van de kaars en het aantal uur dat deze brandt.