Vlakke figuren en ruimtelijke figuren

Het verschil tussen vlakke en ruimtelijke figuren is dat vlakke figuren 2-dimensionale figuren zijn en ruimtelijke figuren 3-dimensionale figuren. Het vierkant is dus een vlakke figuur en de kubus een ruimtelijke figuur. Als het goed is heb je de figuren in je werkboek opgeschreven. Op deze pagina gaan we enkele oefeningen doen met vlakke en ruimtelijke figuren.
Weet je nog wat de diagonalen zijn van een vlakke figuur? Sleep per figuur het juiste aantal naar de stippellijn.

Je weet inmiddels wat een uitslag is, maar weet je ook dat een kubus maar liefst 11 verschillende uitslagen heeft? Bekijk hieronder de 11 mogelijke uitslagen van een kubus. Via de blauwe schuifknop kun je de 11 verschillende uitslagen zien, via de schuifknop open-dicht kun je de uitslagen dichtvouwen tot een kubus. Zoek ook eens uit hoeveel hoekpunten, grensvlakken en ribben een kubus heeft. Zie je welke grensvlakken steeds tegenover elkaar komen te liggen? (Beweeg hiervoor het cirkeltje met “BEKIJK”)

Kun jij nu zien welke uitslagen van de kubus wel goed en niet goed zijn? Geef bij de juiste uitslagen de vlakken die tegenover elkaar komen te liggen dezelfde kleur. Dat kan door de gekleurde blokje naar de uitslagen te slepen.

De uitslag van een piramide is afhankelijk van de vorm van het grondvlak. Hieronder kun je met de eerste schuifbalk zelf het aantal hoekpunten in het grondvlak bepalen. Met de schuifbalk dicht-open kun je de uitslag bekijken. Neem verschillende vormen voor het grondvlak en tel steeds de hoekpunten, ribben en grensvlakken. Kun jij een regel ontdekken?

De lastigste van alle ruimtefiguren is de prisma. Een prisma is een ruimtelijke figuur die er namelijk steeds anders uit kan zien. We hebben het over een prisma als het bovenvlak en ondervlak dezelfde vorm hebben en de zijkanten allemaal rechthoeken zijn. Let op! Een prisma kan ook wel eens op een zijkant liggen… Hieronder zie je een aantal voorbeelden van prisma’s. Geef bij elke prisma het aantal hoekpunten, ribben en grensvlakken aan. Kun jij een regel ontdekken?

We gaan nog eens naar wat andere ruimtelijke figuren kijken… Deze noemen we de regelmatige veelvlakken. Kun jij hier ook het aantal hoekpunten, ribben en grensvlakken van tellen?

Het is ook belangrijk dat je weet hoe je een kubus of een balk moet tekenen. Via de aanvinkvakjes worden de verschillende stappen getoond, met de schuifbladen kun je er ook een balk van maken. Als laatste kun je de oppervlakte en de inhoud uitrekenen. Kijk eens of jij op hetzelfde uitkomt?

In het afgelopen jaar heb je ook geleerd wat aanzichten zijn. Kijk naar onderstaand kubushuisje. Teken het juiste bovenaanzicht, vooraanzicht en rechterzijaanzicht. Je kunt de gele vlakjes naar het juiste aanzicht slepen.