Hoeken

Bij hoeken is het belangrijk dat je goed het verschil weet tussen een stompe en een scherpe hoek want als je een hoek gaat meten of tekenen dat moet je jezelf wel kunnen controleren. En dan is er nog de rechte, gestrekte en volle hoek. Kun jij ze allemaal uit elkaar houden? We gaan eens kijken…

Een gestrekte hoek is eigenlijk een rare hoek. De benen van de hoek liggen in elkaars verlengde. Daardoor ziet de hoek eruit als een rechte lijn. Het is wel fijn dat je weet dat een gestrekte hoek 180 graden is want zo kun je andere hoeken uitrekenen. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de volgende oefening. Kun jij hoek 1 en hoek 2 uitrekenen? Met de oranje schuifbalk kun je de groene hoek veranderen. Wat valt je op?

En hoe zit het met deze hoeken?

Met de rechte hoek, de gestrekte hoek, de volle hoek en overstaande hoeken kun je andere hoeken uitrekenen. Er is nog een regel die je kan helpen om hoeken uit te rekenen. Deze regels is de hoekensom van een driehoek. Als het goed is heb je deze in je werkboek staan. In de volgende oefening kun je zien dat het niet uitmaakt hoe je de hoekpunten van een driehoek verschuift. De regel klopt namelijk altijd.

Een hoek kun je opmeten met je geodriehoek. De grootste fout die gemaakt wordt, is dat het verkeerde getal op de geodriehoek wordt afgelezen. Bij onderstaande oefening kun je met de gele punten de hoek vergroten of verkleinen. De geodriehoek kun je verslepen en met het rode cirkeltje draaien. Maak nu zelf een hoek en meet hem op. Heb je het goed gedaan? Controleer dit door het hokje aan te vinken. Via het schuifbalkje kun je de geodriehoek vergroten.

Je geodriehoek gebruik je ook om hoeken te tekenen. Klik steeds het balkje met de stappen aan en kies bij de derde stap een hoek. Na de laatste stap (toon meetlat en potlood), kun je zelf het tweede been tekenen door het potlood te verslepen. Kies een keer een stompe en een scherpe hoek en kijk goed hoe je moet beginnen met tellen. Via restart begin je opnieuw.