Oefeningen ruimtelijke figuren

Je weet inmiddels wat een uitslag is, maar weet je ook dat een kubus maar liefst 11 verschillende uitslagen heeft? Bekijk hieronder de 11 mogelijke uitslagen van een kubus. Via de blauwe schuifknop kun je de 11 verschillende uitslagen zien, via de rode schuifknop kun je de uitslagen dichtvouwen tot een kubus.

Kun jij nu zien welke uitslagen van de kubus wel goed en niet goed zijn? Geef bij de juiste uitslagen de vlakken die tegenover elkaar komen te liggen dezelfde kleur. Dat kan door de gekleurde blokje naar de uitslagen te slepen.

Naast uitslagen heb je ook geleerd wat aanzichten zijn. Kijk naar onderstaand kubushuisje. Teken het juiste bovenaanzicht, vooraanzicht en rechterzijaanzicht. Je kunt de gele vlakjes naar het juiste aanzicht slepen.

Van de ruimtelijke figuren hebben de piramide en het prisma een uitslag die afhangt van de vorm van het grondvlak.
Er is namelijk een verband tussen de vorm van het grondvlak en het aantal hoekpunten, ribben en grensvlakken.
Weet jij nog met welke formules je dit uit kunt rekenen? Hieronder kun je zelf verschillende uitslagen van een piramide en een prisma bekijken (en met een schuifbalk de vorm van het grondvlak aanpassen). Ook vind je een tabel die de samenhang tussen de vorm van het grondvlak en het aantal hoekpunten, ribben en grensvlakken verduidelijkt. Kijk eens of je er uit komt?
1. piramide


2. prisma