Oefeningen lijnen en afstanden

Een middelloodlijn staat loodrecht op een lijnstuk en snijdt deze precies doormidden. Je kunt een middelloodlijn tekenen met je geodriehoek. Je kunt de middelloodlijn ook construeren met je passer. Kijk goed hoe dit moet en teken zelf een middelloodlijn op lijnstuk AB. AB is 7,5 cm.

Ook een deellijn kun je tekenen met een geodriehoek. Je meet namelijk de hoek op en deelt hem vervolgens precies doormidden. Soms is het makkelijker een deellijn te construeren. Kijk hieronder hoe dit moet en construeer zelf de deellijn van hoek A (hoek A is 47 graden).

In het hoofdstuk hebben we het ook over afstand gehad. Als we het over de afstand tussen een lijn en een punt hebben dan bedoelen we de kortste afstand. Check in onderstaande oefening dat dit altijd de loodrechte afstand is.

Bij een driehoek kunnen we de omgeschreven en de ingeschreven cirkel tekenen. De omgeschreven cirkel krijg je door de middelloodlijnen van de driehoek te tekenen, de ingeschreven cirkel krijg je door de deellijnen (bissectrices) van de driehoek te tekenen. Vink hieronder de vakjes aan en bekijk de stappen die je moet nemen om deze cirkels te tekenen. Teken vervolgens zelf bij driehoek ABC (met AB=6, hoek A=50 graden en hoek B=70 graden) de omgeschreven en ingeschreven cirkel.
1. de omgeschreven cirkel

2. de ingeschreven cirkel