Kwadraten, wortels en machten

Kwadrateren betekent een getal met zichzelf vermenigvuldigen. Bereken hieronder de kwadraten van de 1 tot en met 20. Doe dit wel zonder rekenmachine! Heb je het goed? Dan verschijnt er een plaatje in beeld.

Het omgekeerde van kwadrateren is worteltrekken. Nu moet je jezelf afvragen welk getal je met zichzelf moet vermenigvuldigen om het getal onder het wortelteken te krijgen. Weet jij de juiste uitkomst? Bij een goed antwoord verschijnt er een wortel in beeld 🙂 Probeer dit uit je hoofd te berekenen. Het is een gaten tussen de 1 en 20…

Kwadrateren betekent een getal vermenigvuldigen met zichzelf. Een kwadraat is een macht, namelijk de tweede macht. Wat doet een rekenmachine als je de derde macht van 2 intypt? Reken hieronder zonder rekenmachine machten uit. Het antwoord krijg je door de vakjes aan te vinken.

Tot slot hebben we ook de rekenregels bij machten behandeld. Weet jij nog hoe het zat? Hieronder zie je een piramide. Elke vakje is de uitkomst van de vermenigvuldiging van de twee vakjes eronder. Schrijf eerst de juiste uitkomsten voor jezelf op en ga check dit daarna door de blokjes aan te vinken.
Doe dit totdat je  vermenigvuldigen met machten onder de knie hebt.Nu ga je machten delen. Denk aan de regels en vergeet ook de getallen niet op de juiste manier te delen! Schrijf eerst de uitkomsten op voordat je naar de oplossingen kijkt.En dan nu de macht van een macht. Weet je nog hoe je dit aan moet pakken? Succes!

Je kunt onderstaande filmpjes gebruiken als geheugensteuntje bij machten.
Klaar om te oefenen?

Kwadraten, wortels en machten onder de knie?
Doe dan een andere oefening met getallen:
Breuken
Negatieve getallen
KGV en GGD